vuurwerkangst bij honden en katten

 

Sinds 1 november 2021 geldt er een nieuwe wetgeving waarbij het registreren bij de RVO van alle chips en EU-dierenpaspoorten verplicht is. Deze regelgeving is gemaakt om malafide hondenhandel tegen te gaan.

Wij hebben per 1 november 2021 een UBN (Uniek BedrijfsNummer) nodig van de eigenaar indien: U een nestje heeft gefokt en u uw pups bij ons laat chippen en/of vaccineren waarvoor een paspoort uitgeschreven moet worden, uw hond voor het eerst gechipt wordt of de chip vervangen moet worden, of een importmelding gedaan moet worden wanneer uw hond uit het buitenland komt en u bent de eerste Nederlandse eigenaar. Ook dient u een UBN te hebben voor het vervangen van het paspoort van uw hond, als deze bijvoorbeeld kwijt of vol is. Ook bij een eenmalig nestje bent u voor de RVO een fokker en heeft u een UBN nodig. Neem bij twijfel of u een UBN moet aanvragen contact met ons op.

Heeft u voor uw afspraak bij ons een UBN nodig? Dan vragen wij u deze bij het aanmelden voor de afspraak aan de balie door te geven. Indien u geen UBN heeft, kunnen wij uw hond of puppies helaas ook niet chippen en mogen wij geen EU-dierenpaspoort uitgeven.

Als fokker, ook wanneer u niet bedrijfsmatig fokt, bent u wettelijk verplicht om binnen één week na het chippen en uitgifte van de paspoorten door de dierenarts, zelf een geboortemelding te doen in een van de portalen. Wanneer wij de chips en paspoorten bij de RVO hebben geregistreerd in het Petlookportaal krijgt u van Petlook een mail waarmee u de geboortemelding makkelijk kan doen. Ook voor de geboortemelding heeft u het chipnummer van de moederhond nodig.

Wanneer uw hond uit het buitenland komt en langer dan drie maanden in Nederland blijft, is er een importmelding nodig. Voor een importmelding is het dierenpaspoort van uw hond nodig en in geval van commerciële import ook het het nummer van het Traces-gezondheidscertificaat. Wanneer uw hond van buiten de Europese Unie komt kunt u bij ons een verplicht EU-dierenpaspoort aanschaffen.

Een UBN kunt u aanvragen via deze link. Klik op huisdier-locatie registreren en log in met uw digiD indien u geen professionele houder bent.

Meenemen naar uw afspraak:

– Uw hond/pup(s)

– Uw UBN (noodzakelijk bij eerste chip en uitgifte EU-dierenpaspoort fokker/import)

– EU-dierenpaspoort van uw dier (indien u er nog geen heeft krijgt u deze bij de afspraak)

– Nummer Traces-gezondheidscertificaat (in geval van commerciële importmelding)

 

Voor meer informatie over de nieuwe regelgeving omtrent chippen en registreren van honden verwijzen wij u graag naar de site van de RVO. U kunt uiteraard bij vragen ook altijd contact opnemen met de praktijk.