Onze viervoeters in de herfst

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de bladeren vallen van de bomen. Kortom, de herfst is aangebroken.
Het seizoen
dat een bepaalde sfeer en gezelligheid met zich meebrengt, maar ook verschillende risico’s voor honden en katten kent.
 
Daarom geven wij u graag een aantal tips om de herfst goed door te komen.  

 

Parasieten 

Sommige mensen denken dat parasieten enkel actief zijn in de warmere seizoenen, maar niks is minder waar. Ook in de herfst is het belangrijk om uw huisdier te beschermen tegen parasieten.
Zo is de teek actief bij 7 graden Celsius of warmer, dus ook in de herfst zorgt de teek nog altijd voor een risico.  

Daarnaast wordt het buiten kouder en houden we het binnen lekker warm, waardoor de vlo met ons mee naar binnen gaat. Hierdoor is een goede vlooienbescherming dus ook in de herfst- en wintermaanden van belang. 

Wormen zorgen het gehele jaar voor een risico op besmetting. Het is daarom altijd belangrijk om uw huisdier te beschermen tegen wormen. Ons advies voor volwassen dieren is 4x per jaar ontwormen. Is uw huisdier jonger dan 6 maanden of eet hij/zij vers vlees of prooidieren, dan adviseren wij u om maandelijks te ontwormen vanwege een verhoogd risico op wormen. Niet alleen voor uw huisdier, maar ook voor u. De lintworm is namelijk een zoönose en dus ook besmettelijk voor u als eigenaar.

Lekkernijen uit het bos 

Het bos is in de herfst een prachtige plek om een heerlijke wandeling te maken, maar niet zonder gevaren. Paddenstoelen, kastanjes en eikels zijn er in overvloed, maar pas op want uw hond kan erg ziek worden door het eten van kastanjes en eikels. Bij het eten van grote aantallen kunnen ze zelfs doodziek worden. Ook paddenstoelen kunnen een gevaar vormen, het is moeilijk zichtbaar welke paddenstoel giftig is en het eten van één giftige paddenstoel kan al fatale gevolgen hebben. Als uw hond losloopt in het bos moet u extra goed opletten dat er niks opgegeten wordt. Denkt u dat uw hond misschien iets opgegeten heeft tijdens de wandeling? Neem dan contact op met de dierenarts voor advies.

Herfstweer 

Honden die wat ouder zijn of minder ondervacht hebben, zijn extra kwetsbaar voor kou en vocht. Het koudere weer kan effect hebben op gewrichten bij de oudere honden en zorgt voor minder plezier tijdens een herfstwandeling. De ene hond heeft een dikkere vacht dan de andere, wat betekent dat sommige honden behoefte hebben aan een jasje op koude en gure herfstdagen. Geschikte kleding ter bescherming tegen kou en vocht kan een oplossing bieden. Let bij honden met een dunne vacht goed op dat het jasje water- en winddicht is. Een jas kan er mooi uit zien, maar voor honden is de functionaliteit van de jas belangrijker dan de kleur. Denk bijvoorbeeld aan reflectiestrepen, zodat uw hond ook tijdens de donkere avondwandelingen goed opvalt. De lengte van de wandelingen die u maakt, hangt af van uw hond. Voor oudere viervoeters kunnen meerdere korte wandelingen door het bos wellicht beter zijn dan één lange wandeling. Tijdens deze wandelingen is het belangrijk dat uw hond in beweging blijft en niet te lang gaan zitten of liggen. Mocht dit wel het geval zijn, dan is het mogelijk een goed moment om lekker naar huis te gaan.

Veel katten houden er niet van om nat te worden en blijven met regen- en/of stormachtig herfstweer vaak liever binnen. Een warm en knus plekje – bijvoorbeeld een hangmatje aan de verwarming – zullen ze mogelijk waarderen. Ook voor de oudere kat kunnen koudere dagen een nadelig effect hebben op hun gewrichten, merkt u dat uw kat moeilijker beweegt? Neem dan contact op met de dierenarts voor advies.

Kortere dagen 

Als u later op de dag met uw hond gaat wandelen, zorg er dan voor dat hij/zij goed zichtbaar is in het donker. Reflecterende halsbanden, tuigen, riemen en vestjes zijn hiervoor zeer geschikt en kunnen ongelukken helpen voorkomen. Gaat uw kat in de avond graag naar buiten, zorg ook dat uw kat goed zichtbaar is op straat! Ook voor katten zijn reflecteerbare halsbanden beschikbaar.

Herfstbladerenpret 

Er is niets mooiers dan bergen herfstbladeren! Je kunt deze gebruiken om het speeltje van je hond in te verstoppen, doe daarbij alsof je op meerdere plekken wat verstopt. Uw hond moet dan echt zijn neus goed gebruiken om de juiste verstopplek en zijn speeltje te vinden. Herfstpret voor de kat? Zoek een handje met mooie herfstbladeren buiten en maak er met een touwtje een mooie slinger van, je kat kan hier heerlijk achteraanrennen. De pret kan niet op in de herfst!

Wij wensen u en uw lieve huisdier(en) hele fijne herfstdagen.